Zeeland 29 juni 2020

 

Wat een druilerige dag; ik moet wat bloggen; eigenlijk ook studeren, maar dit weer maakt me somber. Om niet te vervallen in hopeloosheid en te zwelgen in verdriet bedenk ik dat ik die dingen ook in een andere omgeving kan doen. Ik besluit om er een leuke dag van te maken. Izzy in de auto; laptop mee, studiebladen die ik denk nodig te hebben mee, camera mee. Ik app de kinderen om hen van mijn dagbesteding op de hoogte te brengen en na de lunch begint het avontuur.  

 

Mijn eerste stop is Bergen op Zoom; ik parkeer bij het Appeltje en zie in gedachten mijn vader hier lopen met zijn hondje Monty. Hij was verre van sportief, maar hier kwam hij toch vaak. Prachtig bos, mooie oude bomen en zandverstuivingen. Izzy en ik genieten. Ik maak foto's van bijzondere bomen en van een patroon (dat was de dagopdracht voor een facebook fotosite). We sluiten af met een kop thee op het terras waar ik een foto maak van 2 mensen die elkaar troosten lijkt het. Ik twijfel of ik het hen vertel of ze dat ok vinden, maar besluit dat niet te doen omdat je hun gezichten niet ziet. Volgende keer toch maar vragen. 

 

We rijden verder naar Middelburg; een bekende stad voor me. Vroeger stond daar in de zomermaanden onze poffertjeskraam voor de Lange Jan en ik weet dan ook redelijk de weg. Izzy houdt niet zo van de drukte in de stad, maar uiteindelijk ontspant ze ook. Wat een leuke stad is dit toch eigenlijk! Prachtige gebouwen, water, gezellige eettentje. Ik wil het hofje bezoeken, waar vroeger onze afwasser, meneer Put, woonde. Jammer dat het niet meer in originele staat is, want het is nu geheel in gebruik als eetgelegenheid. 

 

Dan naar Veere, daar was ik nog nooit geweest dacht ik. Maar bij het binnenrijden van het stadje wist ik het weer: oh ja, niet zo bijzonder. Ik loop wat door het plaatsje en denk dat we de vorige keer niet zo goed gekeken hebben, of was het toen gewoon te koud? Er zijn veel toeristen in Zeeland; de Duitsers zijn in grote getale aanwezig. En eigenlijk is hun massale aanwezigheid ook wat me tegenhoudt om op vakantie te gaan naar Zeeland: dat je altijd meteen aangesproken wordt in het Duits. Kinderachtig misschien; maar dat voelt zo niet prettig voor me. 

 

Ik rijd door naar Domburg, parkeer de auto onderaan het duin rond uur of kwart voor 6 en het is te vroeg om met Izzy het strand op te mogen, dus loop ik bovenop het duin met Izzy.  Het waait verschrikkelijk hard aan zee; het terras van de strandtent is dan ook gesloten. Binnen is het knus en gelukkig is er nog een plaatsje vrij. Ik bestel de fishbasket (waarom in het Engels in Nederland met zoveel Duitse toeristen?) met zeeduivel, kabeljauw en nog een vis waar ik de naam niet meer van weet. Heerlijk gegeten.

 

Met Izzy daarna het strand op, waar we beiden lichtelijk gezandstraald worden. Dit levert wel prachtige foto's op. En dan op weg naar de Brouwersdam, waar ik vanuit de auto wil wachten op de zonsondergang die rond 10 uur zal zijn. Ik rijd over de Neeltje Jans en vanwege de wind is de maximumsnelheid 70 km per uur.  Ik zie links de schermen van kitesurfers en besluit erheen te rijden. het is nogal lastig te vinden waar ze surfen én een behoorlijk stuk te voet, maar wat was dat de moeite waard! Zo prachtig om te zien, doodeng lijkt het me. Ook hier fantastische foto's met die lichtstralen door de donkere wolken. Izzy en ik lopen tegen de wind in terug naar de auto om door te rijden naar de Brouwersdam. Daar kun je parkeren met zicht op de Noordzee. Het wordt steeds bewolkter en even over negen besluit ik niet te wachten op de zonsondergang. Ik denk dat die niet meer te zien zal zijn. Ander keertje dan maar. Wat een fantastische dag en wat een mooie foto's gemaakt!

 

En de studie en de blogs? Dat doe ik vandaag.