Vuile was?

Vuile was?

 

Ik hang mijn was op en denk aan het gezegde de vuile was buitenhangen. Geen idee eigenlijk waar die uitdrukking vandaan komt. Google weet veel en zegt: over onaangename zaken spreken met buitenstaanders. Maar ja, wat is dan onaangenaam? En wie zijn buitenstaanders? Zijn dat mensen die je nooit of zelden ziet of spreekt? Of ben je een buitenstaander als je geen onderdeel uitmaakt van iemands dagelijks leven? En wat is dan onaangenaam? Ik vind bijvoorbeeld van die filmpjes over puisten uitknijpen heel onaangenaam en die zie ik toch regelmatig voorbijkomen op social media of filmpjes over dierenleed, ook zo naar. Maar blijkbaar zijn er dus mensen die daar heel anders over denken. Dat zijn zo van die vragen die dan bij mij opkomen terwijl ik de was ophang. Ik concludeer: wat voor de een vuile was is, is voor de ander heel gewoon.

Maar goed, de was dus, want zo kwam ik erop. Weet niet hoe jullie dat doen, maar bij mij gaan aan de droogmolen aan de buitenkant de handdoeken en lange attributen, maar nooit mijn onderbroeken. Die verstop ik altijd aan de binnenkant. En dat is toch eigenlijk gek. Het is ook een kledingstuk, net zo normaal als blouses en shirts en net zo schoon na de wasbeurt. Maar waarom dan toch die onderbroek én de bh aan de binnenkant? Gene voor de buren? Alleen vanuit het huis van mijn naaste buren is er zicht op de droogmolen en ik denk dat mijn buren best snappen dat ook ik gewoon ondergoed draag en dat dat helaas geen maatje xs meer is. En er zijn toch echt ook prachtige exemplaren? Of zou het kunnen zijn dat ik ze daar hang omdat ze kleiner zijn dan de grotere kledingstukken en daarom op binnenste, kortste gedeelte van de droogmolen hangen?

 

Eigenlijk is je schone was ook vuile was, want als ik zo naar mijn waslijn kijk, dan zou je daar heel wat info over mij uit kunnen halen. En ja, ik deel deze intieme info met buitenstaanders, dus wellicht is het dan toch vuile was. Je ziet bijvoorbeeld dat ik, heel duurzaam,  uitwasbare doekjes gebruik om mijn make up te verwijderen in plaats van de cleaningpads. En dat ik wat bacteriën betreft misschien wel naar smetvrees neig, gezien het betrekkelijk grote aantal handdoeken, theedoeken en vaatdoeken. Deze wissel ik dagelijks. En ik hou wel van een grapje, gezien de tekst op een van de vaatdoeken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de was gewoon in de droger te doen. Geen last van deze dilemma’s, maar ik prefereer dan toch de geur van het buitendrogen.