Top 2000

Top 2000

En ja hoor, hij staat weer aan: de top 2000. Een feest der herkenning, meestal dan. Want er staan toch ook een hoop vage nummers in. Voor mij tenminste wel. In de dagen tussen oud en nieuw is het weinig televisie kijken, behalve naar het Top 2000 café. Zelfs dat is dit jaar anders: ik kijk nu constant naar zwaaiende kinderen op de bank tussen al mijn werkzaamheden door. En wanneer ze doorhebben dat ze op tv zijn, zie je dat ze mama roepen, maar die is bijna altijd te laat. Of er springt ineens een klein broertje voor het beeld.

’s Avonds verandert het beeld, dan zijn er ineens ook meer luchtgitaarspelende mannen. Ook leuk, vooral omdat de beelden op die tv’s iets achterlopen op de muziek. En wat te denken van headbangende vrouwen met lange haren? En iedereen zingt en/of danst met een kerstgewei in hun haren.

Hilarisch zijn ook de dj’s; niet allemaal overigens. Die van Olcay, hoe heet hij ook alweer? Oh ja Ruud de Wildt, die heeft er niet zoveel zin in lijkt het iedere dag.  Sommige dj’s lijken alle songteksten te kennen en gaan helemaal los op de muziek. Zouden ze dat nou ook doen als ze geen camera voor zich hebben als ze normaliter hun show maken? Leuke job hebben ze dan trouwens wel.

En dan onderin de chatberichten die je in kunt sturen. Van alles al voorbij zien komen. Van jochies die hun moeder vragen om warme chocolademelk, tot huwelijksaanzoeken van Richard aan Annabel of allemaal de groetjes uit Surhuisterveen, behalve aan mijn ex-schoonzus/vriendin. Of de hartelijke felicitaties van tante Truus aan jarige Jantje. Of: wij zitten lekker op de bank top 2000 kijken met de kachel aan. En deze dan: mam, de weeën zijn nog niet begonnen hoor. Nederland in een notendop.

Tussentijds de journaals om het half uur, met soms echt berichten waar niemand op zit te wachten. Het vertrouwen in de koning is gedaald bijvoorbeeld. Dan de statistieken: weet je hoeveel procent vrijgezel is die gestemd hebben op het nummer owner of a lonely van de band Heart? Ik wel:  20%. De gemiddelde stemmer op I will always love you van Dolly Parton geeft zichzelf een 6,8 voor zijn/haar stemkwaliteiten.  

Top televisie deze dagen; daar kan geen film of serie tegenop. Iedere avond nog even dit nummer horen, oh nee, deze komt ook zo. Misschien is dat het wel dat ik het zo leuk vind; het geeft me het gevoel van vroeger dat je moest wachten tot je een nummer weer kon horen. Niks geen You Tube of Spotify waar elk nummer elk moment geluisterd kan worden. Nee, op donderdag en vrijdagmiddag met de cassetterecorder in de aanslag om je favoriete nummer op te nemen van de top 50 of top 40 en dan maar hopen dat de dj er niet doorheen zat te praten. En de volle tijd luisteren, want je had geen idee wanneer je favoriete nummer gespeeld werd. Ach…..

Mijn stemlijst voor 2020: Coldplay – Fix you; Danny Vera – Roller coaster; Eagles – Hotel California; Queen – Love of my life; Di-rect – Soldier on; Pearl Jam – Just breathe; Miss Montreal – Door de wind; Lady Gaga & Bradley Cooper – Shallow; U2 – Sunday, bloody Sunday; Claudia de Breij – Mag ik dan bij jou; U2 – With or without you; Simon and Garfunkel – Bridge over troubled water; U2 – One; Snow Patrol – chasing cars; U2 – I stil haven’t found what I’m looking for; Bob Marley & the wailers – Three little birds; Racoon – Love you more; Jay-Z & Alicia Keys – Empire State of mind; Chef’s special – In your arms; Jacques Brel – ne me quitte pas; Meat Loaf – Bat out of hell; Guus Meeuwis – geef mij je angst; Talking heads – Slippery people; Frankie goes to Hollywood – The power of love; Ilse de Lange – I still cry; Righteous brothers – Unchained melody; U2 – All I want is you; Meat Loaf – two out of three ain’t bad; Xavier Rudd – Follow the sun; Labi Siffre – Something inside so strong; Meat Loaf – Heaven can wait; Danny Vera – hold on to let go; Michael Schulte – you let me walk alone; Lange Frans en Thé Lau – Zing voor me.

 

Wanneer ik de nummers zo lees achter elkaar dan geven ze mooi mijn gedachten van het afgelopen jaar weer.