Donderdag 14 september - Vlieland

Gepubliceerd op 14 september 2023 om 11:48

En weer vroeg op! Het lijkt wel een werkdag. Vannacht was het berekoud! En... mijn luchtbed loopt langzaam leeg. Hopelijk redt ie het met s nachts bijpompen (sorry buren) tot zondag. Gelukkig heb ik sterke warme koffie. Ik eet mijn bijna bevroren brood, was me en stap rond half 9 op de fiets. Heerlijk de zee zo dichtbij. Ik stop om met mijn fotocamera een mooie foto van de haven te maken. Ik ben ruim op tijd en check in.

Op het havenplein in Vlieland meert de boot aan en een aardige medewerker helpt me met mijn fiets. Relaxed allemaal van boord af. Bij aankomst op Vlieland voel en zie je het meteen: knus, kneuterig, vrij. De Vlieland vibe. Alles rustig aan, geen haast. Ons kent ons. Er zijn slechts 1100 eilandbewoners, te vergelijken met de grootte van mijn eigen dorpje denk ik. Ik zet mijn fiets neer bij de vvv, niet op slot. Het lijkt hier ook idioot om dat wel te doen. Ik koop 2 boekjes: de fietsroute en de dokter Deen wandelroute en ik boek de Vliehorsexpress voor vanmiddag. Ik fiets door de pittoreske Dorpsstraat, zie een winkel waar ze luchtbedden lijken te verkopen, kleine winkeltjes met leuke spulletjes, een Spar, en diverse restaurants.

Alhoewel ik snak naar een cappuccino fiets ik door het bos naar het Badhuys, een van de twee strandtenten. Daar neem ik alsnog de cappuccino met appeltaart en geniet van het uitzicht. Het strand lonkt en ik verzamel schelpen om de naam Juliëtte mee te maken. Als ik daarmee klaar ben en verderop op een ligbed even geniet van het zonnetje, zie ik mensen stoppen en de naam fotograferen.

Rond half 1 komt er een geel gevaarte het strand oprijden: de Vliehorsexpress! Het lijkt een beetje of we mee gaan doen met Parijs-Dakar. Ik klets wat met Duitsers die gek zijn op onze Waddeninsel en met een opa en kleindochter die samen hier zijn. Opa vertelt dat hij begin 70 er jaren hier een jaar gelegerd zat als administrateur. Een mooi plekje heb ik in de bus, tegenover een vriendelijk echtpaar. Er is een accordeonist die sfeer brengt met zijn zeemansliederen, de overbuurvrouw zingt gezellig mee.

Het is een erg mooie rit met heerlijk weer. Helaas heb ik er niet aan gedacht om drinken mee te nemen, dus ik krijg wel dorst. De rit gaat over het strand naar het westelijke puntje tegenover Texel. We passeren de militaire rode vlaggen met goedkeuring van de vliegtoren. Er wordt hier geoefend met straaljagers en bommen gooien. Het zou toch jammer zijn om zo aan mijn eindje te komen. De Vliehors is een immense zandvlakte, het uitzicht is enorm. Aan de overkant op plm 2 kilometerafstand zie ik de voor mij bekende rode vuurtoren van Texel. De auto maakt met het profiel in de banden een gedicht en dat is in het zand goed te lezen. We maken allemaal foto's en strekken de benen. Dan op naar het drenkelingenhuisje, daar verzamelen ze per jaar in de cirkel om het huisje heen alles wat aanspoelen. Het is een bizarre verzameling. In het huisje de bijzondere vondsten. En daarna over het strand weer terug naar het Badhuys.

Mijn telefoon is inmiddels leeg, dus die laad ik binnen op, bestel een fles water en eet een heerlijke kreeftensoep. Terug naar het dorp waar ik een keukenhanddoek en theedoek vind van Vlieland, die gaan mee terug naar Terschelling. Bij de winkel heb ik inderdaad een luchtbed kunnen kopen, hop in de fietsmand. Dat wordt vanavond oppompen.

Voldaan van de fijne dag plof ik rond 5 uur in het avondzonnetje neer op een terrasstoel op het Havenplein. Mijn ijsthee smaakt heerlijk. Ik zie dat er mosselen op het menu staan. Samen met een glas koele witte wijn is het een heerlijk diner! Met nog een koffie na, fiets ik rond 7 uur richting de watertaxi. Ik raak aan de praat met een jonge vrouw die hier woont. Ze kwam ook een dagje vanuit Terschelling, vond hier die dag een baan en is gebleven, heerlijk toch!

De watertaxi is een boot voor max 12 personen. Mijn fiets wordt samen met een tandem achterop vastgezet. Als hij er maar niet afvalt denk ik. Dan kunnen mensen hem volgend jaar bewonderen bij het drenkelingenhuisje haha. De boot gaat heel hard en het is prachtig op zee met de ondergaande zon. Rond 8 uur ben ik terug bij mijn tent. Wat een heerlijke dag!