5 mei dag van de vrijheid

Vrijheid. Daar heb ik deze dagen veel over nagedacht. Wat is voor mij vrijheid?

 

Jaren geleden was ik met Andy in Italie en we gingen een rondje Gardameer doen met de auto op een bewolkte dag; hartstikke druk, want dat doen velen; je rijdt in een soort van file achter elkaar aan. Van de camping in Lazise reden we richting het noorden naar Riva en aan de westkant reden we weer zuidwaarts. Ergens bij Limone gingen we omhoog de bergen in en daar hadden we een prachtig uitzicht over het Gardameer. Ik stond daar, genoot van de bergen, van het meer, van Andy bij me en dacht: dit moment is perfect.

Altijd heb ik gedacht: als ik ziek word of als het echt heel erg is, dan rijd ik hierheen. En dat.......  dát kan nu niet. Ik kan niet gaan en staan waar ik heen wil en die beperking maakt dat ik me niet vrij voel. Dus voor mij geen vrijheid in die zin.

Maar natuurlijk ervaar ik altijd een ander soort vrijheid. Dat realiseer ik me op 4 mei om 20.00 uur, want zonder allen die ook voor mijn vrijheid hun leven gegeven hebben of geriskeerd hebben, had ik geen vrijheid gekend. Ik ben vrij van oorlog, vrij om mijn mening te mogen uiten, vrij om te stemmen op wie ik wil. En dat is een groot goed, ook nu.

 

De foto is overigens pas in 2017 gemaakt aan de overzijde van Limone: boven Malcesine.