Bijzonder uit eten

Naast al mijn andere hobby’s vind ik het ook leuk om uit eten te gaan. En dan heb ik toch wel een paar favoriete restaurants. Een van mijn favorieten: Catch by Simonis in Scheveningen omdat ik daar zo’n heerlijke schaal met allemaal zeevruchten kan eten mét kreeft. Ooit waren we met de kinderen kamperen aan de Cote d’Azur en ’s avonds na het eten van de campingmaaltijd (ik denk iets van de skuttel) gingen we naar St Tropez. We hebben ons vergaapt aan de prachtige jachten en liepen langs de talloze restaurants waar ik al die mooie schalen met zeevruchten zag. Maar ja, voor ons destijds financieel niet haalbaar. Later toen het wel kon: afgevinkt van mijn lijstje.

 

En een aantal jaren geleden werd ik uitgenodigd door een vriend, samen met nog 4 anderen voor een ik-weet-niet-hoeveel-gangen-diner, mét overnachting en een 7-gangen ontbijt bij De Librije om zijn 50e verjaardag te vieren. Oh oh, wat een belevenis. Het was heel warm en we waren casual gekleed en of het nou daardoor kwam, maar we kregen de Chef’s table in de keuken. Wat een geluk! Superleuk omdat je dan iedereen aan het werk ziet en je eigen gerechten klaargemaakt ziet worden. Wat een feestje voor mijn smaakpapillen. Heerlijk!

 

Twee jaar geleden met zoonlief die kok is, naar het Gebaar in Antwerpen van chef-kok Roger van Damme. Ze serveren er alleen maar lunch en je moet ruim van te voren reserveren. Ook nu weer erg warm, maar hoe heerlijk deze gerechten. Zijn specialiteiten zijn desserts, hij is ook chef-patissier. Nergens eigenlijk zulke mooie desserts gezien en wat zien ze er prachtig uit.

 

En gisteren naar De Dessertclub, alweer met de jongste zoon. De Dessertclub is een popup restaurant, geboren door de Coronaproblematiek voor horeca. Meester patissier Bart de Gans en de chefs Andre Lammerse, Machiel van der Graaf kookten voor ons. Heel bijzonder; nooit gedacht dat ik een hoofdgerecht met groenten en chocolade lekker zou vinden. Geen vlees of vis en heel gek: ik heb het ook niet gemist.

 

Fijne bijkomstigheid van deze toprestaurants is dat de bediening ook goed is. Dames en heren die weten wat er geserveerd wordt, dat op een leuke manier doen. Hoe anders dan mijn meest slechte ervaring ever in Sliedrecht op een terras na mijn vraag of ik een gin-tonic kon bestellen en het meisje vroeg of dat met bacardi gemaakt werd! Nee, dan de vrolijke, beleefde bediening van gisteren en de eerder genoemde restaurants: zo heurt het!