Praktische tips om het beste uit je vakantie te halen?

Het beste halen uit je vakantie. Dat lees ik vanmorgen op LinkedIn bij iemand die blijkbaar met zijn team een workshop of zoiets gehad heeft en een foto van een boekje had hij erbij geplaatst. Titel van het boek: De kunst van het vakantievieren met als ondertitel: Praktische tips om het beste uit je vakantie te halen. Blijkbaar was hij er erg tevreden over. Bij mij gaan dan andere radartjes lopen en gaan er andere gedachten door mijn hoofd. Het is me toch triest denk ik dan. Waarom zou je alleen het beste uit je vakantie willen halen? En waarom heb je daar tips voor nodig? Zijn we zo druk met ons werkzame leven en kost dat zoveel energie dat we koste wat het kost alles uit onze vakantie moeten halen?

 

Een beetje CAO geeft 22 dagen per jaar vakantie. Moet je dan in die paar dagen alles eruit halen om de rest van de 343 dagen te kunnen overleven? Ik hoop toch echt van niet; oh ja, je hebt natuurlijk ook nog 104 dagen weekend, uitgaande van een 5 daagse werkweek. Ik ben zelf ooit eens naar een driedaagse cursus van managementgoeroe Remco Claassen geweest. Daar sprak hij o.a. over een hele week hard werken, maar dan wel reikhalzend uitkijken naar de linedancecursus die je iedere vrijdagavond met veel plezier doet. En dan nam je je saaie werk of je vervelende manager maar voor lief.  Net zo triest.

 

Want waarom draai je het niet om? Waarom zorg je er niet voor dat je leuk werk hebt, dat je het naar je zin hebt? Dat je dingen doet waar je blij van wordt, of iets minder populistisch gezegd: waar je tevreden over bent. Dat je 7 dagen per week een leuke dag hebt gehad. Of liever nog: dat je trots bent op datgene wat je doet. Ik hoor Chantal Janzen gisteravond op televisie zeggen na het Songfestival: het was heel hard werken, maar ik heb genoten; ben trots. En ja, hardwerken en het ook nog leuk hebben, kan prima samengaan. 

 

Stiekem lees ik toch de tips: maak herinneringen ipv dingen kopen. En ja, ik vond het varen met Andy op een gitzwarte oceaan bij de Lofoten ook een prachtige belevenis; een mooie herinnering. Alhoewel het houten lepeltje dat ik kocht in Svolvaer, me ook iedere keer een glimlach op mijn gezicht bezorgt, of is dat dan meer de herinnering aan die middag dat we heerlijk sushi aten in de haven met uitzicht?

 

En: stap uit je dagelijkse routine. Doe je boodschappen bij een andere supermarkt dan waar je altijd komt, wandel eens in een dorp verderop met je hond; bak je appeltaart volgens een ander recept. En bel mij dan om het te komen proeven. Fijne vakantie!