Gorinchem, mooiste vestingstad

 

Gorinchem, mooiste vestingstad van Nederland

Bijna mijn hele leven woon ik in een van de dorpen rondom omgeving van Gorinchem (uit te spreken als Gorkum). Een strategische keuze destijds van mijn op de kermis reizende opa. Hij woonde in Rotterdam en kocht in Hoornaar een stuk grond met loods om in de wintermaanden zijn poffertjeskraam op te kunnen knappen. Mijn ouders woonden eerst in Gorinchem in een woonauto, de voorloper van de moderne camper zeg maar en toen mijn zusje geboren werd, kwam er een heus huis in Arkel. Gorinchem is dé stad waar je naar de Hema gaat, waar het ziekenhuis is, waar je shopt voor je laatste vakantiebenodigdheden en de stad waar je naar de middelbare school gaat. De stad dus. En voor mij zijn alle gebouwen, rivieren, paden en straten een vanzelfsprekendheid. Ik heb de stad groter zien worden, uit zien breiden naar een verdubbeling van het aantal inwoners. Mijn kinderen wonen er of hebben er gewoond. Mijn kinderen hadden een paar dezelfde leraren als ik op de middelbare school. Zo’n stad.

Op de social media kwamen de uitnodigingen om te stemmen voor Gorinchem als mooiste vestingstad frequent langs en natuurlijk stem ik op Gorinchem. Het hemd is nader dan de rok tenslotte. Afgelopen week kwam de organiserende ANWB de prijs uitreiken aan een trotse burgemeester. Ik zie de foto’s langskomen en zie bijvoorbeeld de prachtige geraniums op de bloembakken op de brug. Oh ja, die zie je ook overal, prachtige bloemen. Ze zien er niet zo tragisch treurig uit als hier in ons dorp waar we ze zelf bij moeten houden, omdat ze te hoog hangen om er gewoon water in te kunnen doen.

Een paar weken geleden zie ik een herhaling van een programma waarin gekeken wordt voor stadse mensen naar een betaalbare woning op het platteland; deze aflevering speelde zich af in Spijk, ook een dorp bij Gorinchem. Die mensen verkennen dan de buurt en ook hier word ik getroffen door de schoonheid van mijn omgeving. Overvaren met het pontje op de romantische Linge, op de fiets door weilanden, over dijken, langs boomgaarden. En wat ziet het er prachtig uit.

Eigenlijk gek dat je er niet op let hoe mooi je eigen omgeving is wanneer je naar de Hema gaat om een oplaadkabeltje voor je mobiel te kopen. Kijk eens omhoog en zie het prachtige pandje van Dit is Bethlehem er recht tegenover. Of eet je boterhammetje eens op Buiten de Waterpoort met uitzicht op de Merwede. Of ga lekker eten bij restaurant Stoute Karel; daar werkt mijn zoon als kok. Loop over de Langendijk en snuffel in een van de leuke kleine winkeltjes. Vaar over met de pont naar Woudrichem en fiets vandaar naar Werkendam, waar je de pont neemt naar Hardinxveld en je zo langs natuurgebied Avelingen weer richting Gorinchem gaat. Genieten dus ook hier in onze eigen prachtige omgeving en dat kan iedere dag; op ieder moment.