Maak je eigen plan

Maak je eigen plan voordat je onderdeel wordt van de plannen van een ander. Een wijze les die ik eens kreeg van Remco Claassen tijdens een 3 daagse managementtraining. Plan? Hoezo een plan, dacht ik destijds. Een ander vertelde me te focussen, ja, maar waarop? Wat beweegt mij, waar word ik gelukkig van? Op die vragen moest ik antwoord krijgen. Dat heeft even geduurd en nu heb ik een plan. Ik heb er al eerder over geschreven, maar nog niet helemaal uit de doeken gedaan wat dat plan is. Daar heb ik een goede reden voor: ik wil nog wel eens mijn plannen bijstellen (wispelturigheid kun je het ook noemen). Alhoewel ik nu toch echt wel het idee heb dat ik dit plan ga doorzetten. Het helpt me ook om een plan te hebben, of een doel. Hoe je het ook wilt noemen. Bij veel beslissingen die ik neem, denk ik: draagt dit bij aan mijn plan? De ervaring leert inmiddels dat ik makkelijker een keuze maak. Ik wil wel eens wat aanschaffen en die aanschaf is niet noodzakelijk, draagt niet bij aan mijn plan, dus nee, geen aankoop van alweer een nieuw paar schoenen, of leuke jurk of jas nummer zoveel. 

Soms is het weer even nodig om te reflecteren en je plan bij te stellen of een paar stappen extra toe te voegen, of weg te laten. Voor de uitwerking van mijn plan is geld nodig. En ja, helaas is geld vaak een belangrijk onderdeel van een plan, zo ook bij mijn plan. Hoe kom ik aan dat geld? Heel simpel zou je zeggen, door geld te verdienen. Of te gokken op het winnen van een prijs in de loterij. Die kans is me toch iets te klein om daarop te kunnen vertrouwen. Geld verdienen werd het dus bij een bedrijf in loondienst met een constante bron van inkomsten. Levert dat een bijdrage aan het bereiken van mijn doel? Jazeker!

Na een paar maanden check ik 'mijn-belangrijke- top-zoveel'. Heb ik nog genoeg vrije tijd heb om leuke dingen te doen en om te kunnen ontspannen? Ook dat! Is er ook genoeg tijd om een dag op mijn kleindochter te passen? Ja! Kan ik mezelf nog blijven ontwikkelen? Ja. Heb ik genoeg uitdaging in mijn leven ? Ehm. Nee, constateer ik. Vul ik mijn vrije tijd nuttig in(lees: dragen mijn activiteiten bij aan het bereiken van mijn doel)? Ehm, wederom nee. Een en een is twee, ook bij mij en ik zoek en vind een opleiding waarin ik uitgedaagd word om iets nieuws te leren: copywriter. Ineens heb ik \em een nuttigere besteding van mijn tijd én deze opleiding draagt bij aan het bereiken van mijn doel. Ik kan er namelijk ook mijn werkzaamheden vanuit mijn bedrijf mee uitbreiden. Is een en een ineens toch drie geworden. Het zogenaamde synergie-effect? 

Wanneer er dus een vraag komt of ik vrijwilligerswerk wil doen (daarover binnenkort misschien meer) of op werkgebied iets wil wijzigen, dan hou ik mijn eigen plan voor ogen. Ik kijk en beoordeel of hun plan aansluit bij het mijne en als dat zo is, hartstikke fijn. En als dat niet zo is, dan hou ik me aan mijn eigen plan. Eigen regie houden staat misschien wel met stip bovenaan mijn lijstje van dingen die ik belangrijk vind. Ik stippel mijn route uit en kijk per keer of ik links of rechtsaf sla.