de lat hoog leggen?

Een lege agenda, ooit leek me dat heerlijk. In de tijd dat ik full time werkte, daarnaast ook nog in het verenigingsleven actief was, man man, wat had ik toen behoefte aan een dag dat ik niets op de planning had staan. Dit jaar start ik met een bijna lege agenda. Bijna leeg, want mijn werkdagen staan er al wel in en de afspraak met de tandarts en die van mijn jaarlijkse controle bezoek aan de obesitas kliniek. Op beide afspraken verheug ik me niet echt. De tandarts, ja, wie vindt dat wel leuk? Ik niet, ik lig er niet van wakker, dat niet, maar leuk?? Nee.

En dan op controle naar de obesitaskliniek in Nieuwegein; de arts bevestigt wat ik al wist: aangekomen, te veel ook, maar bloedwaarden zijn goed. Ik hou me maar vast aan het laatste stukje van de zin. Alleen volgend jaar nog op controle, 5 jaar na de operatie stopt de begeleiding. Ik ben tegelijk ingepland met mijn maatje van destijds, de enige waar ik  nog steeds een heel fijn contact mee heb. We moeten ook fietsen, hoor ik. Fietsen? Zo geen zin in. Bij de verpleegkundige kun je aangeven wie je nog wil spreken die middag. Op eigen verzoek daarna ingepland bij de diëtiste, waar ik mee bespreek wat de beste stappen zijn om gewicht te verliezen en daarna nog naar de psycholoog om te bespreken hoe ik dat pad mentaal het beste kan bewandelen. Soms heb ik echt het idee dat ik nog maar een schim ben van degene die ik was toen ik nog een volle agenda had. Maar, zegt ze, gezien alles wat er in je leven gebeurd is de afgelopen periode, zou ik vooral maar werken aan acceptatie dat de weg langer is dan jij zou willen richting de energieke, alleskunnende, overzichthebbende Deanne. En toen sprak ik wijze woorden: ik leg zelf de lat hoog, waarom zou ik dan zelf de lat niet wat lager kunnen leggen? En die constatering gaf me zo'n fijn gevoel: vrijheid en regie over mijn eigen leven. Hoe mooi is dat? De boodschappen die ik 's avonds in mijn kar gooi, zijn gezonde, lekkere producten. Ik heb er weer zin in. Toch maar goed dat ik naar de controle ben gegaan. Oh ja, dat fietsen? Ik heb gespijbeld haha.