Hoorn des overvloeds

Hoorn des overvloeds

De Cornucopia (Latijn; cornu (hoorn) en copia (voorraad)) heet in het Nederlands de Hoorn des overvloeds. Dit legendarische voorwerp, dat (zoals de naam suggereert) overvloed schonk, stamt oorspronkelijk uit de Griekse mythologie. Volgens de mythe is de Cornucopia de hoorn van de geit Amalthea, die Zeus zoogde op Kreta. Als dank zette Zeus haar aan de hemel als een sterrenbeeld en haar hoorn schonk de houder ervan alles wat hij of zij begeerde. (Wikipedia)

 

In december krijgt iedereen wel iéts mee van het winnen van een grote prijs. Niet dat ik extra loten koop, zoals die van de de oudejaarsloterij.  Nee, dat ook weer niet. Maar ik speel wél mee in de postcode loterij. De marketinggedachte die er achter zit, dat je niet als enige in de straat niets zou winnen, die werkte dus bij mij. Daar ben ik gevoelig voor blijkbaar haha. Dus daar speel ik wel mee.  En ja, zo stiekem komen toch de gedachten: het zou kunnen. Waarom ook niet? Ik heb evenveel kans als alle andere mensen die meespelen. En wat zou ik er dan mee doen? Stoppen met werken? Andy zei altijd: dan moet je wel heel veel winnen hoor! Verhuizen? Mmmmm, dus op een avond ging ik naar Funda.nl en ging eens wat huizen bekijken waar ik wel zou willen wonen. Ik heb nogal wat wensen: vrijstaand, mogelijkheid voor mijn hond om los te lopen op mijn erf. Het liefst met nog een paardenstal en een rijbak. Want ja, dan heb ik tijd genoeg. Zwembad binnen of buiten lijkt me ook fijn. Meer bewegen door te sporten, oh ja, dan ook maar een kamer met sportattributen, ik doe eens gek. Of heb ik deze gedachte omdat er een nieuw jaar voor me ligt met nog alle kansen en mogelijkheden? En dan zeker een grote woonkamer met alle ruimte, voorzien van een open haard. Vind ik zo gezellig! En een ruime, volledig ingerichte woonkeuken met de meest handige apparaten die je maar kunt bedenken. Waar we gezellig met veel mensen kunnen eten. En dan het liefst ook nog in de buurt van waar ik nu woon. Oh ja, en een badkamer met douche én bad! En? Heb ik een mooi huis gevonden? Nee! Ik vond niets de moeite waard om mijn fijne doorzonwoning voor in te ruilen. Hier woon ik met zoveel plezier al jaren. Fijn om iedereen te kennen, om op buren een beroep te kunnen doen. Even een bakkie koffie bij mijn buuf of mijn andere goede vriendinnen.

Gelukkig hoef ik de keuze ook niet te maken, want ik won de hoofdprijs niet. Op Facebook baalde iemand enorm dat hij de (geld)hoofdprijs niet gewonnen had. Ik zag ook foto's van zijn inmiddels grote gezin met kinderen en kleinkinderen. Lachende gezichten, gezin compleet. Eerder had ik een berichtje gezien dat ze weer grootouders werden. Ja, dacht ik toen; je hebt het niet door, maar je hebt de hoofdprijs allang gewonnen.

En ik ook ! Genoten heb ik van mijn gezin aan mijn dis in de eigenlijk te kleine woonkamer op nieuwjaarsdag. Allemaal wat lekkers gemaakt en meegenomen. Volgens traditie at ik krab op een Cracotte, Roy had het dienblad van oma gebruikt  om zijn hapjes op te serveren. De andere zoon was nog niet helemaal bij de tijd en deed zoals hij dan altijd doet. De schoonkinderen voelen zich thuis, de kleindochters hebben samen plezier. Mijn dochter appte de volgende dag: een mooie nieuwe traditie om zo het jaar beginnen. En zo is het! Ik win iedere dag de hoofdprijs! Gelukkig nieuwjaar allemaal. Ik wens jullie veel liefde, plezier in het leven, geluk en wijsheid in goede gezondheid.